Μοναστήρια

 

Ι Ε Ρ Α   Μ Ο Ν Η

ΑΓΙΩΝ ΡΑΦΑΗΛ, ΝΙΚΟΛΑΟΥ κ΄ ΕΙΡΗΝΗΣ

Επισκεφθείτε επίσης την ιστοσελίδα της Ιεράς Μονής (www.moni-agiou-rafail.gr)


 
Η Ιερά Μονή του Αγίου Ραφαήλ βρίσκεται σε κατάφυτη πλαγιά του όρους Πάικου, σε υψόμετρο 600 μ. με θέα την κοιλάδα του Αξιού, στην περιοχή του χωριού Γρίβα και σε απόσταση 7 Κm από τη Γουμένισσα Ν. Κιλκίς.
Είναι ανδρική Μονή. Ιδρύθηκε το 1992 από το Μητροπολίτη Γουμενίσσης κ. Δημήτριο και τη συνοδεία του, και ειναι καρπός ιδιαίτερης ευλάβειας προς τους νεοφανείς μάρτυρες Αγίους Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη, οι οποίοι εμφανίστηκαν στην εποχή μας (1959-1962) 500 χρόνια μετά το μαρτύριο τους.
Πανηγυρίζει την Τρίτη της Διακαινησίμου (Δευτέρα του Πάσχα απόγευμα και Τρίτη του Πάσχα), ημέρα κατά την οποία τελειώθηκαν μαρτυρικά οι Άγιοι στη Θερμή της Λέσβου το έτος 1463.
Επίσης ιδιαίτερα τιμώνται και οι εορτές των Αγίων Μυροφόρων και του Μεγάλου Βασιλείου, στους οποίους είναι αφιερωμένα ομώνυμα παρεκκλήσια του αρχικού κτιριακού συγκροτήματος της Μονής.


Ο κύριος ναός του Μοναστηριού ("καθολικόν" κατά τη μοναστική ορολογία) είναι αφιερωμένος στους Αγίους Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη. Περιλαμβάνει επίσης δύο παρεκκλήσια αφιερωμένα στους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο και στον Απόστολο Ανδρέα.
Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην αρχιτεκτονική του ναού η οποία συνδυάζει τον αθωνικό τύπο με στοιχεία της Κωνσταντινουπόλεως (πτυχωτός εσωτερικά κεντρικός τρούλος, 4 δορυφόροι τρούλοι, τρούλος πάνω από την Αγία Τράπεζα, χοροί, παρεκκλήσια, τρούλος λιτής, εξωτερικό αίθριο).
Εξαιτίας της πολύπλοκης και πολυδάπανης κατασκευής, ο ναός είναι ακόμη ημιτελής. Για την ολοκλήρωση της κατασκευής του γίνονται δεκτές εισφορές στον τραπεζικό λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας 250/601365-19.
 
 


 
 

Στον παρακάτω χάρτη φαίνεται η διαδρομή από την Θεσσαλονίκη μέχρι την Ιερά Μονή.
(έξοδος προς Έδεσσα από οδό Μοναστηρίου ή περιφερειακή οδό, μετά τον Άγιο Αθανάσιο
εισέλθετε στην εθνική οδό προς Ευζώνους, και από την έξοδο του Πολυκάστρου
κατευθυνθείτε προς Γουμένισσα και Γρίβα)


Άγια Λείψανα

Στη Μονή φυλάσσονται τεμάχια λειψάνων

 • των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης,
 • της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής της Μυροφόρου και
 • μικρό τεμάχιο Τιμίου Ξύλου δωρηθέν από τον Μακαριστό Πατριάρχη Ιεροσολύμων Διόδωρο προς τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Δημήτριο.

 • Λειτουργικό πρόγραμμα


  Εορτές


  Αγρυπνίες (διάρκεια: 8 μ.μ. έως 2 π.μ.)


  Το Μοναστήρι παραμένει ανοικτό από τις 7 π.μ. έως την δύση του ηλίου.


  Θερμή παράκληση προς τους προσκυνητές

  Η Μονή είναι τόπος θείας Λατρείας, τιμής αγίων Μαρτύρων, προσευχής-ασκήσεως μοναχών. Γι' αυτό σεβασθείτε την ιερότητα του χώρου και τη θρησκευτική ευαισθησία των άλλων προσκυνητών.

  Μην έρχεσθε στο Μοναστήρι με απρεπή ενδυμασία (όπως π.χ. οι μεν γυναίκες με έξωμα, κοντά φορέματα, παντελόνια και οποιαδήποτε προκλητική αμφίεση, οι δε άνδρες με κοντό παντελόνι).

   

  Επισκεφθείτε επίσης την ιστοσελίδα της Ιεράς Μονής (www.moni-agiou-rafail.gr)


    


  Ταχυδρομική Διεύθυνση: Ιερά Μονή Αγίου Ραφαήλ
  Γρίβα,  613 00  ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ

  Τηλέφωνο: 23.430-20.270,  Fax: 23.430-20.271

  Αρχή σελίδας